Zajímavé odkazy

RECEPTY

Níže uvádíme několik dobrých odkazů na recepty pečení valašských frgálů, pokud se Vám na poprvé valašský frgál nepovede nezoufejte a zkoušejte znovu. V rodinách na Valašsku se postupy pečení frgálů dědí již několik generací. Ne všechny recepty na frgály, které na internetu najdete skýtají kvalitní praktický výsledek.

Ještě Vám doporučujeme pár vychytávek, aby se Vám frgály povedly:

  1. Stejná teplota použitých surovin. Všechny suroviny by měly mít před zpracováním stejnou teplotu. Stačí je 2 hodiny před pečením vyjmout z chladničky či spíže. Jinak se mohou ingredience nedokonale spojit, těsto špatně kyne, nebo se i srazí. Výjimku tvoří mléko, které musí být vlažné.
  2. Lehce umixovat základ těsta. Při zadělávání většího množství těsta pracuje kvásek rychleji, když se vlažné mléko a droždí s trochou mouky zpracují v mixéru. Příliš tuhé těsto lze upravit mlékem, trochou kvasnic a žloutkem. Pozor ale, aby se tam v žádném případě nedostal bílek, má tendenci těsto více zpevnit.
  3. Trojí kynutí. Nechat vykynout těsto. Po rozdělení těsta na bochánky nechat bochánky opět trochu nakynout. Připravené koláče před pečením nechat ještě jednou kynout, a teprve pak je dát do vyhřáté trouby. Vyhnete se zklamání, že se neupečou doměkka. Je také nutné dodržet doporučenou teplotu pečení.
  4. Mrkev pro barvu. Do kynutého těsta se dá přimíchat trochu umixované mrkve. Dodá mu pěknou barvu, ale i vlákninu a vitaminy.
  5. Rovný povrch v troubě. Trouba má stát rovně, nejlépe vyvážená vodováhou. Jinak se bude koláč na jedné straně připalovat. Když se připéká zespoda, vyplatí se podložit rošt nádobou s vodou, když shora, zajistit alobalem.

Toulavá kamera České televize vyrazila za gastronomickou lahůdkou na Valašsko

Kurzy pečení Valašských frgálů v Rožnově pod Radhoštěm

Naučte se péci tradiční pravé valašské frgály a posuňte své kuchařské umění o stupínek výše. Naučte se péci voňavou dobrotu v pohodě a lehkostí.

Libor Bouček z Frekvence 1 diktuje správný frgál

Po schválení ochrany české národní speciality Valašského frgálu Evropskou unií zavolal Libor Bouček do jednoho cukrářství na Valašku co by eurokomisař, aby nadiktoval složení valašského frgálu, které bude nutné dodržovat. Samozřejmě si telefonátem jen tak trochu s paní na telefonu vystřelil.

Ubytování na Valašsku s valašskými frgály a regionální kuchyní

Vřele doporučujeme všem, kteří chtějí prožít nezapomenutelné a pohodové chvíle při své dovolené, o víkendu nebo i při jednodenní návštěvě Valašska. Resort Valachy ve Velkých Karlovicích staví svůj úspěch i na tom, že ve své gastonomii používá čerstvé a převážně místní suroviny. V rámci této koncepce resort Valachy má např. vlastní včelíny a vyrábí si vlastní med a také si peče pravé valašské frgály, které si tak vždy čerstvé mají hosté možnost vychutnat při snídaních, nebo si je koupit na cestu domů.

Relaxace, sport, zábava, špičková gastronomie

Z vlastní zkušenosti doporučujeme. Rádi se do Velkých Karlovic pravidelně vracíme a opravdu si užíváme zdejší atmosféru, přírodu a aktivity.

dej-si frgal-700